15 nisan 2008 galatasaray genclerbirligi maci

Salı, Nisan 15, 2008 zaman: Salı, Nisan 15, 2008


keyifsiz bir 15 nisan aksaminda, dünya aclik sinirindayken, pirinc karaborsaya düsmüs, insanlar birbirlerini bir kara tayin icin öldürmeye baslamalarina aylar kalmisken oynanan, galatasaray'in önce bir gol yedigi ardindan bir gol attigi, ama sonucunda sezon basindan beri adini bagirdigimiz adam ve adamlarin bunu haketmediklerini gosteren mac.. beraberlikle sona ermis kupa'nin finaline gencler birligi cikmistir..

futbol garip bir hadise.. insan bir sekilde mudahale edemedigi, hic bir sekilde sonucuna etki edemedigi veyahut tahmin edemedigi bir oyunu hayatinin yüzde altmisinda düsünüyorsa bunu basit sosyolojik zamazingolarla anlatamazsiniz.. bir sekilde mudahale etmek ister oyuna.. bunun en sahane yolu da tarih oncesinde yapilsa dahi insanlari güldürecek seyler yapmasidir.. bir koltukta oturmak, bir giysiyi giymek, bir yemegi yemek bir futbol taraftarina anlamli gelebilir.. dahasi diger akli basinda insanlar tarafindan desteklenebilir bu hareketler.. belgarath in mactan evvel "bu sene gittigim maclarda yenildik" aciklamasindan sonra sahsen ben bir galibiyet beklemiyordum.. eşe dosta da bunu soyledim "bi arkadas maca gelcekmis.. herhalde yeniliriz" dedim.. insanlar hak verdiler.. velhasil hakli ciktim.. mutsuzum..

mactan evvel kupada fenerbahceden daha güclü bir rakibimiz oldugunu biliyorduk.. eni sonunda daha 6 sene evvel bu kupayi muzesine goturmus bir takimdi genclerden olusan bu birlik.. tas devrisel bir pankart gosterisi yapmadi galatasaray taraftarlari o yüzden.. cogu da kazanacagimizdan emindi. galatasarayin kazanmasi benim gibi milyonlarca insan icin dünya barisindan ya da ne bileyim ikinci dünya savasinin bitmesinden daha onemlidir.. bu gece bir mutluluk bekliyorduk.. finalde olmak tekrardan..

ki ilk yarida o finalin sesleri geliyordu. galatasaray sagli sollu saldiriyor, gol yollarinda sonuca eremiyordu.. yasli bir amcanin "hadi benim kara marsigim" diye hitap ettigi nonda asiri fevri oynuyor, hakan sükür kendisinden beklenen 28 yasindaki hakan sükürü gosteremiyordu.. yüzde 65 e 35 pozisyon oraniyla oynuyordu galatasaray ama bir türlü gol gelmiyordu. lincoln yine her pozisyonda ya kendine faul yaptirtiyor ya da topu eziyordu.. kocaman galatasaray gol yollarinda cevat güler hoca'nin arkadasinda duran sari kedi kadar caresizdi.. zaten o kedi de uyukluyordu bi noktadan sonra..

ikinci yarida bir senedir yeni acikta duran "forman icin oyna, arman icin oyna, ölümüne oyna" yazisi "formayi armayi siktir et, ölümüne oyna" ayarinda editleniyordu.. fakat bir sey olmustu galatasarayda.. sanki soyunma odasinda bir iki oyuncu unutulmustu.. genclerbirligi sanki kimlik degistirmis "gencler blitzkreig" olmustu.. galatasarayli oyuncular iki top yapamiyor, birbirlerinin önüne top birakamiyor, lincoln kesinlikle dökülüyordu.. galatasarayin sol kanadina inme inmis gibiydi.. gencler oradan bol bol saldiriyor, bissuru de gol kaciriyordu.. yani normalde "galatasaray yükleniyor ama gencler kontradan gol ariyor" diye nitelendirebilecegimiz hadise gozlerimize alenen "gencler galatasaraya yagmaliyor" seklinde gozukuyordu.. netekim dandik bir rovesata ile top galatasaray aglarina gitti..

bundan sonra galatasaray bir liverpool mucizesine ihtiyac duyuyordu.. ki 1-1 olduktan sonra bi penalti da buldu.. tüm sezon boyunca tribunlerin kendisine "lincoln" diye bagirdigi kivircik arkadas penalti atmaktan bile aciz oldugu icin liverpool un, liv... i yazildi sadece.. oysa son 2 dakika da tamlanabilirdi hadise.. oysa sadecede beatles'tan bir kac misra dokuldu dudaklarimizdan "sana iyice bakiyorum, hakkinda ne biliyordum? farkli degilmis gibi gorunuyorsun, ama degismissin.. sana iyice bakiyorum, ayni degilsin..."(bkz: i m looking through you)

sonucta kaybettik.. mactan sonra bir arkadasim aradi.. sesimin kotu geldiginden bahsetti.. o noktada yalan soyleyebilirdim.. "eh işte havalar bir iyi bir kötü oluyor sifayi kaptim" diyebilirdim.. "kaybettim mina koyyim" diyebildim.. insanlara her zaman gercekte düsündüklerini soylememeli hayatini futbol üzerine kuran birisi.. yoksa kimsenin kendisini anlamadigini ve yanliz kaldigini düsünebilir..

1 yorum:

ugur parildak dedi ki...

aynen yahu.. millet neden bu kadar sinirlendigimi falan sordu.. izleyemeyecegim icin baska bir sey degil..