19 subat 1956

Pazartesi, Şubat 18, 2008 zaman: Pazartesi, Şubat 18, 2008




bugunku inonu stadinda, o zamanki adiyla mithat pasa stadyumunda oynanmis, tarihi mac. turk futbolu, 1990'larda hamle yapip avrupa'da orta-ust sinif bir futbol takimi olana kadar, turkiye'nin muhtemelen futboldaki en buyuk basarisi idi bu mac. aslinda bir ozel mac, dolayisiyla cok da onemi yok, ama bu halit kivanc'in 80'ler boyunca bu mactan bahsetmesine engel olmadi.
macaristan, o zamanlarin en guclu futbol takimi. 1954'de isvicre'de dunya kupasi'ni beklenmedik bir sekilde kaybetmislerdi almanya'ya ama bu zamanin en iyi takimi olduklari gercegini degistirmiyordu. nitekim finalde 3-2 maglup olduklari almanya'yi grup macinda 8-3'le ezip gecmisler, 1952'de ingiltere'ye wembley'deki ilk maglubiyetlerini 6-3 ile tattirmislardi. ayni ingiltere'yi budapeste'de ise 7-2 ile dagitmislardi. kadroda, kocsis, hidegkuti, puskas gibi efsaneler var.
macarlar, maca tam kadro cikmadilar. kocsis yoktu forvette. milli takimin kalesinde turgay seren vardi. neyse lafi uzatmayalim, turk milli takimi, maci lefter kucukandonyadis'in biri penaltidan 2, o zamanin gencecik forveti metin oktay'in 1 goluyle 3-1 kazanmayi basardi. macarlarin tek golu macin sonlarinda efsane forvet puskas'tan geldi.
90'larda artik cok duymuyoruz geyigini neyse, bu iyi bir sey..
macaristan da zaten bu mactan sonra dususe gecti, 1956 sonbahar'inda varsova pakti kuvvetlerinin, budapeste'yi isgal etmesinin de bunda payi var tabii.. puskas, ispanya'ya kacti ornegin..(willy van der kerkhoff, 04.02.2003)

0 yorum: